Wedstrijdverslag 11e Nationale Wedstrijd Basis Speurhonden - 2 maart 2019

 Op zaterdag 2 maart 2019 werd de 11e editie van de Nationale Wedstrijd Basis Speurhonden georganiseerd bij P.H.V. ‘De Held in ’t Veld’ in Stiphout. Hoewel de meeste deelnemers uit het Brabantse kwamen, was het net als de vorige editie geen volledig Brabants feestje. Ook uit andere afdelingen wilden geleiders met hun honden in koppels de strijd met elkaar aangaan. Een echte nationale wedstrijd dus! Omdat de nationale koppelwedstrijd in 2018 bij zowel de organisatie als de deelnemers in goede smaak viel, hebben we besloten om ook in 2019 een koppelwedstrijd te organiseren. Dit is uniek in de speurhondendiscipline en daarom extra leuk om dit als vereniging te mogen en kunnen organiseren. 

De oefendag was er één om nooit te vergeten. Het was 16 februari maar het leek wel halverwege mei met het prachtige lentezonnetje aan een strakblauwe hemel en een kleine 20 graden. Het was vertoeven maar tegelijk ook hard werken voor de deelnemers. De deelnemers kregen samen met hun viervoeter allemaal de kans om te oefenen op het terrein waar twee weken later ook de wedstrijd plaats zou vinden. 

De dagen voorafgaand aan de wedstrijd waren minder zonnig en wat regenachtig. De wedstrijd hebben we wel met overwegend droog weer af kunnen werken. Richting de prijsuitreiking vielen er wat druppels, maar daar is een echte hondensporter niet vies van! Zoals bij vrijwel elke wedstrijd of keuring vielen sommige oefeningen positiever of wat minder positief uit in de puntentelling. Dat het een nek aan nek race was, bleek wel toen de punten bekend gemaakt werden. De 1e en 2e plaats hadden hetzelfde aantal punten behaald en daarom werd de ranking bepaald op basis van de reglementen, waarbij afdeling 3 het zwaarste weegt. Verder was opkomst van toeschouwers en supporters weer groot, de mensen van binnen maar ook buiten de hondensport wisten ons goed te vinden en dat voelt goed. 

Wij danken de keurmeesters Adriaan van Hout en Rien Peters, de helpers Peter van Oorschot en Harrie van Orsouw en fotograaf Peter Gubbels voor hun aanwezigheid en inzet. Mede dankzij hen en de sponsoren, boeren, eigen leden en de medewerking van iedereen die bij deze wedstrijd betrokken was, kijken wij terug op een geslaagde dag. 

De podiumplaatsen van 2019:

1e plaats (207 punten):
Michelle v/d Bosch met Kaylee (xMH)
Manuela Houtman met Gila (xMH)

2e plaats (207 punten):
Eric Scholl met Britt (xMH)
Daan Schop met Randy (DH)

3e plaats (202 punten):
Kim Houben met Mine (xMH)
Sandra Geijselaers met Fenna (xMH)

Volgend jaar zullen we wederom een vervolg geven aan deze nationale wedstrijd. Ook het eerste weekend van maart 2020 mag u daarom alvast reserveren in uw agenda. We gaan er vol vertrouwen vanuit dat die wedstrijd er weer komt!

Miquel van Boxtel, P.H.V. ‘De Held in ‘t Veld’ Stiphout

Klik hier voor de uitslag

Foto’s: Peter Gubbels (www.pe-gu-fotografie.nl/politiehonden-fotos)