Uitzending Undercover in Nederland

19-03-2020

Het hoofdbestuur van de KNPV heeft met afschuw kennisgenomen van de beelden die op 19 maart 2020 tijdens het programma “Undercover in Nederland” zijn getoond.

Het hoofdbestuur heeft een aantal beelden al eerder kunnen bekijken en heeft daarop de erkenning van een aantal verenigingen ingetrokken. De leden van deze verenigingen zijn met onmiddellijke ingang geschorst en de procedure tot ontzetting uit het lidmaatschap is gestart. Het hoofdbestuur zal aangifte doen op grond van getoonde beelden in overleg met een juridisch adviseur. 

Het hoofdbestuur benadrukt nogmaals dat zij een proactieve rol van haar leden op het vlak van welzijn van de honden ten zeerste voorstaat en deze ook als zodanig uitdraagt. De KNPV eist dat de hond middels diervriendelijke trainingsmethoden wordt opgeleid en biedt de leden ruim de gelegenheid tot het volgen van diverse interne trainingsopleidingen.

Naast het voortdurend uitdragen van het belang van dierenwelzijn, vormt transparantie een belangrijke voorwaarde om misstanden te voorkomen.

Meldingen betreffende misstanden in de dressuur van politiehonden kunnen ten alle tijden gericht worden aan het hoofdbestuur van de KNPV. De melder blijft desgewenst anoniem in het traject van onderzoek en gevolg van dit onderzoek wanneer de naam bij het hoofdbestuur bekend is.

Het hoofdbestuur benadrukt nogmaals dat misstanden, dierenmishandeling of het in strijd handelen met het welzijn van de hond niet passen binnen de KNPV, niet worden getolereerd en dat daar hard tegen wordt opgetreden.