Helpers/Insturctiedag, te PHV Walcheren- de Piet

06-10-2018

Helpersdag 6 oktober

Op een mooie zaterdag in oktober en op een keurige trainingslocatie, namelijk bij PHV Walcheren- de Piet, heeft er voor het eerst in onze afdeling een ‘helpersdag’ of helpersinstructie dag plaatsgevonden.

Door vragen vanuit onze Zeeuwse achterban, dachten wij als afdelingsbestuur dat het goed moment was om de clubs en aspirant clubhelpers een handje te helpen en een dag te organiseren waarbij het bekend raken met het helperswerk en regels omtrent de uitvoering van de oefeningen voorop stond. 

Enkele enthousiastelingen hebben zich hiervoor opgegeven en daarbij ook nog een aantal behulpzame geleiders en honden bereid gevonden, op deze dag aan te treden. In totaal 12 personen, wat een goede opkomst genoemd mag worden. Daarnaast is er voor voldoende hulp vanuit de club gezorgd evenals voor de innerlijke mens in de vorm van een hapje en een drankje.

 

Onder begeleiding van ‘onze eigen’ afdelingshelper Jeroen van Doorn en ‘onze eigen’ keurmeester Ad Boone, hebben 6 deelnemers zich onderworpen aan het programma. Hieronder natuurlijk het manrevieren, voedsel weigeren, voorwerp bewaken en de steloefeningen.

 

Als een van de deelneemsters, kan ik beamen dat het een leerzame dag geweest is om mijzelf verder te bekwamen in het pakwerk. ’s Ochtends de theorie doorgenomen met de voorbeelden van hoe het wel en hoe het niet moet, om daarna in de middag zelf aan het werk gezet te worden. Mede door het mooie weer, werd het peentjes zweten! Wat ik als positief heb ervaren, is dat elke oefening van voor tot achter doorgenomen is en er de mogelijkheid was om deze ook zo te beoefenen. Om daarbij dan feedback te krijgen van Jeroen of Ad, meteen tijdens de oefening, geeft je de kans om er direct van te leren.

Voor de een is het een van de eerste keren pakwerk geweest, terwijl de ander er al wat meer ervaring en blauwe plekken op had zitten. Door het niveau van de meegebrachte honden hebben de aspirant clubhelpers ook de mogelijkheid gekregen om zich, met vallen en opstaan (letterlijk en figuurlijk), een goed beeld te vormen van de fysieke inspanning die een helper moet leveren. Verder waren ‘foutjes’ ofwel leermomenten van de helpers, van weinig invloed op de prestaties die de honden hebben geleverd. De setting van deze dag gaf een ontspannen en gezellige sfeer, op en naast het veld.

Ik denk dat ik voor alle aanwezigen op de helpersdag mag spreken en kan zeggen dat het een geslaagde dag was!

Groeten Bianca Schrijver- Polderman