DEMO-Team Brabant 13-6-2018 weer uitgenodigd door de Helicon school den Bosch.

Deze keer voor een groep leerlingen 4e jaar met in hun pakket het onderdeel “Dieren”. Er was weer een mooi grasveld beschikbaar zodat we de ruimte hadden. Na een woord van welkom heb ik uitleg gegeven over de KNPV-site, de speurhonden en beveiligingshonden.
Ondertussen hebben de leerlingen de buisjes belucht. Francine Christophersen voerde met de gecertificeerde hond de sorteerproef 3x perfect uit, ondanks afleiding van loslopende honden. Daarna het voor treffelijk zoeken van 3 voorwerpjes wat mooi was om te zien. Ook het weggeworpen geweer verwees ze uitstekend. Zij had ook nog de jonge Spaniel bij zich en liet zien hoe zij het vlakte revieren aanleert. De hond ontving bij het slachtoffer een zakje als beloning welk ze terugbracht naar het baasje en daar kwam pas de echte beloning uit het zakje.
Arie Vergeer toonde netjes het volgen met de jonge hond. Daarna het voorwerp revieren door Jos v Duren ook met een jonge hond. Arie deed het persoon revieren met transport en het voorwerp bewaken. Daarbij steeds de uitleg wat de intentie is van deze oefeningen.
Toen volgde het schotstellen-stokstellen en de schijn. Sanne Vergeer die had ook een hondje van 9 weken bij zich en liet het aanleren van volgen-zitten en liggen zien.
Zowel de leerkracht als de leerlingen hadden een goede indruk gekregen van het nut van deze honden. Onze pakwerker Theo v. Bilsen is niet meer de jongste maar kan nog zeer goed uit de voeten.
Aan het einde was er een applaus en dankwoord door de leerkracht en nog voor ieder een fles wijn. Vanuit de school mochten er geen foto’s gemaakt worden voor publicatie. Mijn dank gaat weer uit naar het groepje deelnemers die dit mogelijk hebben gemaakt.

Coördinator en verslaggever Adriaan v. Hout.