Persverklaring HB Uitzending RamBam

19-01-2018

Persverklaring hoofdbestuur KNPV

De KNPV heeft kennis genomen van de uitzending van het programma Rambam op 18 januari jl. De beelden die met verborgen camera zijn opgenomen, zijn deels gemaakt bij KNPV gelieerde verenigingen. Het hoofdbestuur betreurt de uitspraken die op deze beelden te horen zijn en staat ook niet achter zo’n wijze van africhten. Indien zich binnen de KNPV onreglementaire en/of excessen op het gebied van dieronvriendelijkheid van onze leden manifesteren, dan zullen wij passende maatregelen nemen.

De KNPV is zo’n 10 jaar geleden gestart met de introductie van nieuwe diervriendelijke trainingsmethoden om politiehonden af te richten. We zijn continue bezig om de diervriendelijke africhtingsmethoden, gebaseerd op de huidige leerprincipes,  onder al onze leden te verspreiden.

De KNPV staat positief tegenover een duidelijke wetgeving. De huidige wetgeving geeft ons weinig handvatten om op te treden tegen overtredingen. Ons standpunt is dat de teletac  een bruikbaar correctiemiddel is en zeker geen africhtingmiddel. Een opleiding voor het gebruik van de teletac zou een minimaal vereiste moeten zijn.

Het eerste gedeelte waar de meest schokkende beelden werden weergegeven van de uitzending betreft een hondenschool. Deze maar ook alle andere particuliere hondenscholen hebben  geen enkele relatie tot de KNPV.